Ann Kristin Grønolens bergsmotiv bjuder betraktaren på en abstrakt twist

Skrivet av Marlon Appelgren | aug 30, 2021 |.                                

  Akryl, Teckning

                                                                                                       Ann Kristin Grønolens bergsmotiv bjuder betraktaren på en abstrakt twist.Målandet för Ann Kristin Grønolen tog fart som en distraktion från hennes hektiska vardag. Med sina penseldrag lyckas hon koppla bort från stress, prestation och känner total frihet i ett obegränsat flöde av vad som kan dyka upp på målarduken. – Då finns det ingen förväntning från någon annan än mig själv, jag kan spendera så lång eller kort tid som jag vill och koppla bort huvudet från stress och bara vara i nuet. Det har alltid kliat i fingrarna när det kommer till det kreativa skapandet. Genom åren har hon ägnat sig åt allt ifrån teckning och porslinsmålning till trämålning och stickning och mycket mer. För cirka 15 år sedan steg hon in i en butik och köpte sin första målarduk, några penslar och fina färger, och bara började. Konstnären Ann Kristin Grønolen skulle komma att tycka om fantasifriheten och lekfullheten med färgskalorna så mycket att hon efter det såg till att alltid dyka rakt in i målandet och allt det innebar så fort det fanns tid. – En dag pratade jag med en dam som hade konstmålning som yrke. Hon tittade på mina bilder och sa att jag borde lägga ut mina målningar på Facebook. Jag tyckte det kändes läskigt, men gjorde det. Plötsligt hade jag sålt min första tavla och det inspirerade mig att måla mer. Vissa gillade det jag skapat så mycket att de faktiskt var villiga att betala för det. Den känslan var helt otrolig. Uppe i norska bergen, där Ann Kristin Grønolen arbetar och bor för tillfället, är hon ständigt omsluten av sin viktigaste inspirationskälla – den stora dramatiken som finns i klippornas olika utformningar. – Jag målar massor av berg, med en abstrakt twist. Jag kan vara ute på en bilresa och se några vackra klippformationer, bergstoppar, färger på himlen, vackra moln- som jag tar bilder av. Jag kan vakna tidigt på morgonen och ”se” en tavla i mitt huvud, som jag sedan känner att jag måste göra, eller så kan jag lyssna på musik som ger mig en känsla som behöver illustreras. Jag kan bara ”vilja” en viss färg, som jag börjar arbeta med. Så det kan vara något konkret jag har sett, eller bara en stämning eller känsla som inspirerar mig. När jag börjar arbeta kan det vara en specifik idé eller känsla, men när jag är klar kan det ha förändrats mycket. Ibland görs en målning ganska snabbt, medan andra jag kan sitta och peta på länge. Sedan säger magkänslan till mig, när målningen är klar. Berg och hav är mina viktigaste inspirationskällor. Se andra verk via konstnärens portfolio. Ann Kristin Grønolen driver även en egen butik med inredning i Beitostølen, Norge.

Vad är din största drivkraft? – Att vissa faktiskt tycker om att ha mina målningar på sina väggar där hemma. Att jag har skapat något som berör dem. Oavsett om det är färgerna, stämningen eller motivet som gör att de känner något för just min målning. Att det ger dem lugn, glädje och energi i sina liv. Ibland har människor blivit så tagna av mina målningar att de börjat gråta. Det är fantastiskt för då vet jag att jag verkligen lyckats skapa en vacker känsla.

En drivkraft för framtiden måste vara att våga släppa taget och bara leva på konsten fullt ut. Det är dit jag är på väg men samtidigt gillar jag att ha en förutsägbar inkomst. Att leva på konst kan vara en berg- och dalbana. En månad säljer du ingenting, nästa månad jättemycket.

Vilka tekniker använder du i din målning och varför föredrar du dessa? – Jag använder akrylfärg av bra kvalitet. Jag är en otålig själ, så oljefärg är jag inte vän med. Jag gillar akryl, det torkar snabbt och jag är klar en gång. Jag använder penseln mest, men jag gillar också en färgkniv, svamp och händer. Jag gillar att jobba så här, det är jag. Jag testar många tekniker, ibland är det kul, andra gånger ser jag att det här gick fel då det inte är jag.  

Vilka känslor eller stämningar tycker du är viktiga att få fram i dina verk? – Jag har sagt lite om det förut. Det är måleriets energi. Lugn, glädje, färger, längtan, energi.

Hur brukar andra som ser dina verk reagera? – Jag får faktiskt höra många fina ord och även feedback av det jag försöker förmedla i bilderna. Men vi har alla olika bakgrunder som får människor att känna och reagera olika, beroende på vad de har upplevt i livet. Det är väldigt spännande.